Jeugdroman over watersnood 1916 als 'ebookgeschenk'

 

PixelPerfect geeft de jeugdroman De stem van het water van Lydia Rood uit als ebookgeschenk. Een ebookgeschenk is een kaart ter grootte van A5 met een cover, een flaptekst en een downloadcode. Met die (unieke) code kan het ebook worden gedownload op een speciale website.

De uitgave wordt verzorgd in het kader van '100 jaar droge voeten'. Dat is de herdenking in 2016 van de stormvloed van 1916, die grote delen van Nederland trof. Die watersnood was de aanleiding voor de bouw van de Afsluitdijk in 1932. Vooral in januari worden tal van activiteiten georganiseerd. Meer informatie op www.waterkustland.nl.

De stem van het water speelt zich af op Marken, dat geheel blank kwam te staan. De tweeling Sijmen en Tijne besluit de strijd tegen het water samen tot het einde toe te voeren. De gedrukte versie van dit boek is 1997 verschenen bij uitgeverij Leopold. Schrijfster Lydia Rood woont al dertig jaar op Marken.


Het ebookgeschenk kan door organisaties en winkeliers cadeau worden gedaan, zoals bij een andere aankoop, of worden verkocht voor € 2,95. Koop ze als particulier per 5 exemplaren. Boekhandelsaanvragen (met staffelkorting) graag via mail@peterderuiter.nl. Of koop het losse ebook bij Bol.com.

Dit ebook kan worden gelezen op elke ereader, smartphone, tablet en computer. Helppagina.


Het eerste ebookgeschenk in 2011: De kop van de pauw


In 2011 heeft de lezer voor het eerst kennis kunnen maken met het Ebookgeschenk. Op verzoek van PixelPerfect schreef Lydia Rood het verhaal De kop van de pauw. Omdat een ebook als zodanig niet 'geefbaar' is, bedacht PixelPerfect het krasboek. Een krasboek is de cover van aan boek, gedrukt op zwaar papier, met een flaptekst en een krascode. Je krijgt het krasboek in de winkel en met de krascode kun je thuis het ebook zonder verdere kosten downloaden.

Het geschenk is geïntroduceerd tijdens de Boekenweek (16 - 26 maart), maar heel 2011 cadeau gedaan door zo'n 300 boekwinkels en de filialen van Dixons aan klanten die een aankoop doen op het gebied van elektronisch lezen. Het ebookgeschenk is op 15 maart 2011 door Lydia Rood ten doop gehouden op het Ebookbal in Paradiso. Zij heeft het eerste krasboek gedownload via www.ebookgeschenk.nl.

Personages van het boek, die al tijdens het schrijven ervan met elkaar aan het twitteren waren, zijn toen verder gegaan met het sturen van tweets naar elkaar. Deze conversatie kon worden gevolgd via onder meer @MauritsOudkerk en @JortLakeman en via de links in het ebook. De oplage van het Ebookgeschenk bedroeg 13.500 exemplaren.

Lydia Rood