Frits Vaandrager: 'dierenpsycholoog'

Frits Vaandrager (49) is bioloog en werkt voor zijn eigen bureau Buffel en de Bladluis, waar hij teksten, tentoonstellingen en audiovisuele producties maakt voor natuur- en milieuorganisaties. Hij schrijft onder meer voor het blad TamTam van het Wereld Natuur Fonds en maakt samen met collega 'de bladluis' het werkblad en de docentenhandleiding bij het tv-programma Nieuws uit de Natuur.

De aard van het beestje
Een wijze uil, een domme gans en een stelende raaf. In literatuur, uitdrukkingen en sprookjes krijgen dieren menselijke eigenschappen toegemeten. Bijen zijn bezig, kikkers zijn koel en vossen zijn slim. Maar in werkelijkheid trekken dieren zich weinig aan van de karakters die wij ze geven. Zo bedrijft de kikker vurig de liefde, laat de vos zich domweg neerschieten en maken de meeste bijen er een potje van.

Bioloog en schrijver Frits Vaandrager legt deze 'papieren tijgers' onder de loep en stelt er de werkelijke aard van het beestje tegenover. De fascinerende verhalen over feiten en fabels zijn geïllustreerd met tekeningen van Monique Mulder.

Info & download ( 9,95)

De kracht van de teddybeer (passage)

Lui, dom en dol op honing. Drie karaktertrekjes die in bijna elk verhaal over beren de kop opsteken. Niet al te beste eigenschappen, maar de beer is er razend populair mee geworden. In een groot aantal boeken, strips en televisieseries vertolkt een beer de hoofdrol. Winnie the Pooh, Olivier B. Bommel, Yogi-Bear en Beertje Collargol zijn maar enkele van de vele beren die de harten van kinderen en volwassenen hebben veroverd.

Bij de huidige knuffeldierenrage is de teddybeer duidelijk favoriet. De pluche dieren ontlenen hun vriendelijke naam aan Theodore (Teddy) Roosevelt, de Amerikaanse president die dol was op levende en opgezette beren. Onverminderd wordt het grootste landroofdier als een goede sul afgebeeld. Af en toe bromt hij wat, maar verder blijft het toch een vriendelijke dikzak.