Voor het archief: krasboek, ebooks op de toonbank

PixelPerfect geeft ebooks uit en ontwikkelt fysieke vormen voor ebooks. In 2010 is de eBookstick op de markt gebracht, een USB-stick met 5 ebooks die in meer dan 100 boekwinkels en via internet wordt verkocht. Met regelmaat verschijnen er nieuwe eBooksticks op basis van een thema.

Een andere vorm is het krasboek. Een krasboek is de cover van een boek, gedrukt op zwaar papier, met een flaptekst en een krascode. Je koopt of krijgt het krasboek in de winkel en je kunt met de krascode thuis het ebook downloaden via www.krasboek.nl.

Met dit fenomeen is in het voorjaar van 2011 een proef gedaan. Het product vergde echter een te forse investering om het op grote schaal in de winkel te zetten. Het Arnhemse bedrijf QINQO heeft die handschoen opgenomen en wel die investering gepleegd, met Peter de Ruiter van PixelPerfect als adviseur.

For the record, de voordelen van een krasboek:

Voordelen voor de consument
- Ebooks kopen bij je eigen boekhandel
- Afrekenen aan de kassa, dus geen internetbetaling
- Leuk om cadeau te doen (met geschenkenvelop)

Voordelen voor de boekhandel
- Klantenbinding, de lezer in de winkel krijgen
- Profiteren van de populariteit van elektronisch lezen
- Afreken met de uitgever pas na het downloaden

Voordeel voor de uitgever
- Zichtbaarheid van het ebook in de boekwinkel

Vroege vogels
Het ebookgeschenk is het eerste krasboek dat Nederland leerde kennen, maar dan een gratis versie. Uitgeverij Lemniscaat onderkent al vroeg de mogelijkheden van het krasboek en brengt in de zomer van 2011 maar liefst 4 Young Adult-titels van Simone van der Vlugt in de handel in combinatie met een krasboek (De guillotine, De amulet, Schijndood en Bloedgeld).

Anne Frank in het Achterhuis - Wie was wie? als ebook en downloadcard in zeven talen


Sinds eind 2013 is het ebook Anne Frank in het Achterhuis - Wie was wie? wereldwijd te koop in zeven talen. Deze uitgave van het Anne Frank Huis laat licht schijnen op de acht mensen die ruim twee jaar ongedoken zaten in het bekende pand aan de Prinsengracht te Amsterdam en de vijf helpers die hun voorzagen van alle benodigdheden. Het ebook in het Nederlands, Duits, Engels, Spaans, Frans, Portugees en Italiaans wordt verkocht via de website het Anne Frank Huis, via Nederlandse webshops en internationaal via 'groothandel' Bookwire.

PixelPerfect heeft de productie, distributie en marketing begeleid en levert de downloadscards die in de winkel aan de Prinsengracht worden verkocht. De uitgave was begin 2013 ook in druk verschenen.