NU UIT!


Vergissen is menselijk. En vermakelijk. En leerzaam.

Dit boek gaat over innovaties. Of beter: over de onvoorspelbaarheid ervan. In het verleden hebben tal van deskundigen geprobeerd maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen te voorspellen. Zo meende de topman van IBM dat er in de wereld slechts plaats was voor vijf grote computers. Albert Einstein dacht dat we nooit gebruik zouden kunnen maken van kernenergie. Tien jaar later viel de eerste atoombom op Japan. Enige tijd daarna dacht een Amerikaanse stofzuigerfabrikant dat het niet lang zou duren voor hij stofzuigers op atoomkracht kon leveren. Ook hij sloeg de plank mis.

"Laptops zijn vooral interessant voor journalisten"

Steve Jobs in 1985


Wat brengt mensen van wie je beter verwacht ertoe zulke grote inschattingsfouten te maken? Ze staan er met hun neus bovenop en toch zien ze het verkeerd. Wat was destijds de stand van zaken en hoe is de verdere ontwikkeling in werkelijkheid gegaan? In Nederland dacht Jan Timmer van Philips dat mensen geen behoefte zouden hebben aan zo'n glimmend cd-schijfje. Minister-president Colijn zei dat we rustig konden gaan slapen omdat de Duisters Nederland toch niet zouden binnenvallen. En Joop den Uyl meende dat de wereld van voor de oliecrisis nooit zou wederkeren.

“In de natuurkunde is in wezen alles al onderzocht”.
Philipp von Jolly, Duits natuur- en wiskundige, in 1857


Alles wordt anders. Of toch niet? beschrijft 150 miskleunen van beroemdheden over belangrijke vernieuwingen en veranderingen in binnen- en buitenland, op het gebied van cultuur, wetenschap, economie en politiek. Shakespeare zou een eendagsvlinder zijn. Aan de gitaarmuziek van de Beatles was volgens Decca geen behoefte en de vader van de gebroeders Wright meende dat vliegen was voorbehouden aan engelen. Het liep allemaal anders. Dit boek geeft aan hoe en waarom, op toegankelijke, populair-wetenschappelijke wijze.

Extra's
In haar inleiding adviseert Willemijn Rinnooy Kan voortaan ook de jonge garde te laten meedenken over hun toekomst. Die voelt namelijk niet de lasten van oude waarden. En om het boek compleet te maken, geven vijf Nederlandse trendwatchers ons hun visie op de toekomst. Daar kunnen we ze over enkele jaren op afrekenen, beloven ze.

Bestel het boek
Betalen met iDealAlles wordt anders. Of toch niet? kunt u hier bestellen voor € 16,95. Wij rekenen binnen Nederland geen portokosten. Betaling met iDeal of eenmalige machtiging. Voor België en andere landen gelden hogere portokosten en een andere betaalwijze. Lees het antwoordmailtje.

Ook te koop in de boekhandel en in webshops als die van Bruna (boek € 16,95 / ebook € 11,95 / bonus ebook € 0,99).GRATIS EBOOK
Download gratis het bonus ebook van Alles wordt anders. Of toch niet? met alle teksten over Nederland. Of bekijk deze smaakmaker als PDF.

“De naam van Shakespeare staat te hoog genoteerd. Zijn ster zal vroeg of laat uitdoven.”
Lord Byron, Engels dichter, in 1814


In 1955 voorspelde de directeur van de Amerikaanse stofzuigerfirma Lewyt dat er tien jaar later nucleair aangedreven modellen op de markt zouden zijn.

Genre
Populair-wetenschappelijk, management, cadeauboek

"Mensen zullen nooit kunnen vliegen, want dat kunnen alleen engelen.”
Milton Wright, vader gebroeders Wright, in 1903Deel van de Automatic Sequence Controlled Calculator van IBM uit 1944. De toenmalige directeur vermoedde dat er in de wereld plaats was voor vijf van zulke modellen.


Doelgroepen
- Publiek met oog voor de wereld
- Managers, ontwikkelaars
- Wetenschappers, studenten, scholieren
- Bibliotheken, algemeen en onderwijs

“De bioscoop is alleen maar een modeverschijnsel, toneel in blik. Wat de mensen echt willen zien, is vlees en bloed op het toneel.”
Charlie Chaplin, in 1916.


Auteurs
Alles wordt anders. Of toch niet? is geschreven door Jürgen Brater, bioloog en voormalig tandarts, die zich toelegt op het verzamelen van curieuze feiten in boekvorm. Het oorspronkelijke boek is verschenen in het Duits (Ullstein) en in het Russisch. Peter Smit (redacteur en tekstschrijver van Twee voor twaalf, Per seconde wijzer) heeft dit boek aangevuld met typisch Nederlandse voorbeelden. Marco Sanders heeft het boek vertaald.


Technische gegevens boek
Uitgave november 2013 / 144 blz. / 160 x 240 mm / illustraties / softcover / prijs € 16,95 / ISBN 978 94 90848 996 / NUR 600

“Rigoletto is het zwakste werk van Verdi. Er zit geen melodie in. Deze opera zal het moeilijk hebben om in het repertoire te blijven”.
Toonaangevend Frans muziektijdschrift uit 1853